top of page

Autorii cartii "Desenul in arhitectura" sunt arhitecti care s-au cunoscut la meditatiile de desen pentru admitere la Institutul de Arhitectura "Ion Mincu". Desi drumurile lor au cunoscut traiectorii diferite, s-au intersectat profesional atunci cand au colaborat la cateva proiecte si au participat la concursuri de arhitectura.

Un timp al schimbarilor
De cand calculatoarele au devenit foarte populare, a fost clar, chiar si pentru cei mai sceptici, ca traim o perioada marcata de anxietate si schimbari rapide. Pentru ca fiecare descoperire tehnologica este insotita de un nou mod de a gandi, a existat un inceput dominat de reticenta pornita din conservatorism pentru ca ulterior, in arhitectura, sa fie exploatate din plin beneficiile tehnologiei digitale.

Perspectiva conica a constituit una dintre descoperirile de seama din perioada efervescentei renascentiste a secolului al XV-lea. Cativa artisti florentini carismatici si devotati meseriei lor au pus bazele geometrice ale perspectivei liniare, experimentandu-le apoi in lucrarile lor. Curand, beneficiile perspectivei au fost preluate de catre arhitecti, care le-au inclus in reprezentari realizate cu maiestrie.

"Spune-mi in ce casa stai, cum locuiesti, cum ti-ai organizat spatiul intim, bucataria si baia, iar eu iti voi dezvalui care iti este nivelul intelectual, ce educatie ai, din ce loc geografic provii, care iti sunt aspiratiile, preocuparile, obiceiurile si traditiile, ce pozitie detii in societate".

(Ghidul istoric cu privire la evolutia locuintelor omenesti, Paris, 1889)

bottom of page