top of page

Un timp al schimbarilor

De cand calculatoarele au devenit foarte populare, a fost clar, chiar si pentru cei mai sceptici, ca traim o perioada marcata de anxietate si schimbari rapide. Pentru ca fiecare descoperire tehnologica este insotita de un nou mod de a gandi, a existat un inceput dominat de reticenta pornita din conservatorism pentru ca ulterior, in arhitectura, sa fie exploatate din plin beneficiile tehnologiei digitale. Mai mult, daca in perioada de pionierat computerul parea o alternativa, acum viata fara el a devenit de neconceput. Aceste "masinarii infernale" au afectat nu numai felul in care percepem arhitectura, dar si modul in care ea este aplicata.

Implementarea tehnologiei digitale in proiectarea de arhitectura a presupus incercari si experimente laborioase, limitate, initial, la desenul in doua dimensiuni. Astazi a devenit comuna reprezentarea tridimensionala, in imagini de calitate fotografica ridicata, sau in animatii veridice, a unor constructii inexistente, aflate doar la stadiul de proiect.

Cu totii am constatat, aproape cu uimire, cat de mult au evoluat lucrurile in ultimii cativa ani in privinta reprezentarilor de arhitectura. Daca la debutul lor acestea apareau ca niste imagini naive, pline de stangacii, acum o parte dintre ele pot constitui veritabile lucrari de arta, demne de a fi expuse in muzeele lumii.

Reprezentarile reunite intre aceste coperti - unele construite foarte riguros, pana in cele mai mici detalii, altele simplificate si stilizate, realizate conform anumitor nevoi sau pretentii conjuncturale, reflecta era digitala, stadiul la care se afla ea astazi. Exemplele prezentate in paginile urmatoare sunt rezultatele unor colaborari ale autorului, fiecare in parte insemnand sute de ore de modelare 3D, randare pe masinarii cu lentete uneori exasperanta si prelucare a imaginii.

"Desenul digital in arhitectura" constituie una dintre primele incercari romanesti de a pune in valoare impactul, efectele si rezultatele pe care, intr-un mod nemaiintalnit vreodata in istoria umanitatii, folosirea tehnologiei digitale le are asupra arhitecturii.

Privind catre viitor, am convingerea ca actiunile noastre si efectele lor au caracter de pionierat, ca suntem exploratorii, participantii dar si martorii la ceea ce numim revolutia digitala in stadiul sau incipient. Sper ca aceasta tehnologie va sluji doar binelui.

bottom of page