top of page

Alegerea terenului pentru constructii

​

Un element important in alegerea terenului de construire, excluzand din discutie pretul, este dimensiunea si forma acestuia, precum si zona in care este situat. Pentru terenurile situate in afara zonelor urbane este util sa se cunoasca daca terenul se afla in zone inundabile sau cu pericol de alunecari de teren, daca terenul este de natura aluvionala sau prezinta alte tipuri de umpluturi, si la fel de important, nivelul apelor subterane.

​

Dimensiunea minima a unui teren de construire este stabilita prin reglementarile urbanistice, si variaza in functie de zona in care este situat terenul. Reglementarile urbanistice stabilesc de asemenea, utilizarile admise, procentul de ocupare a terenului (POT), coeficientul de utilizare a terenului (CUT), inaltimile maxime admisibile, distantele minime de deschiderea la strada, a retragerilor fata de aliniament, a limitelor laterale si posterioare (fata de vecinatati), aspectul exterior si altele. (Aceste informatii pot fi obtinute prin consultarea Planului Urbanistic General si/sau Planul Urbanistic Zonal.)

Procentul de ocupare a terenului (POT) este stabilit in functie de zona in care este situat terenul si se calculeaza ca raport intre aria construita si aria lotului de teren. Asadar, dimensiunea viitoarei constructii depinde de dimensiunea terenului (de exemplu: daca pentru o zona, POT este de 40%, atunci, in cazul unui teren de 1000 mp, imobilul nu va putea ocupa decat 400 de metri patrati).

Valoarea coeficientului de utilizare a terenului (CUT) este stabilit ca raport dintre aria desfasurata a tuturor nivelurilor supraterane ale constructiei, si aria terenului.

Inaltimile maxime admisibile precum si indicatorii POT si CUT, prevazute de regulamentul urbanistic, pot fi modificate prin intocmirea unui proiect urbanistic de detaliu (PUD).  

​

Pentru a ne asigura ca terenul este construibil este indicat ca inainte de achizitionarea terenului, sa se obtina un certificat de urbanism (CU) informativ. Prin acesta, autoritatile fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite.

​

De retinut faptul ca, pentru toate terenurile, existenta unui drum public de acces sau a unui drept de servitute privind accesul la teren, este o conditie obligatorie pentru emiterea autorizatiei de construire.

bottom of page